Okrugla i žuta sorta, kalibraža 14/21
Postoji mnogo vrsta luka, a kod nas je najčešći običan ili crveni luk.
Sve vrste luka su ljekovite, tako da ne možete pogriješiti niti s jednom sortom.
Smatra se da potječe iz Azije. Bio je jedna od rijetkih namirnica koja se nije kvarila tijekom zime zbog čega je odmah osvojio značajno mjesto u prehrani.
Kako se širio drugim kontinentima postao je nezamjenjiv i u drugim kulturama te iznimno popularan u medicinskim krugovima gdje se koristio za liječenje niza bolesti.
Egipćani su ga čak i štovali te su smatrali da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju vječnost.
Grci su ga često konzumirali jer su vjerovali da čisti krv od toksina što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga ljekovita djelovanja.
Sirovi luk sadrži 40 kalorija na 100 grama.
Sastoji se od 89% vode, 9% ugljikohidrata, 1,7% vlakana, te minimalne količine proteina i masti.
Najznačajnija vlakna u luku su fruktani koji potpomažu zdravu floru u crijevima.
Luk je dobar izvor: