BOŽIĆNA PŠENICA 100GR.


2,00 kn

Dodaj u košaricu

Sijanje božićne pšenice je lijepa tradicija uoči Božića. Na dan Svete Lucije, 13. prosinca, siju se zrna pšenice koja do Božića raskošno niknu kao simbol novog života i blagostanja.

Predaje kažu da je običaj sijanja pšenice vezan uz bijeg Svete Obitelji. Bogorodica je, bježeći pred Herodovim vojnicima, zamolila seljaka koji je na njivi sijao pšenicu da kaže progoniteljima kako su tuda prošli onda kad je sijao pšenicu. Kad su progonitelji stigli, pšenica je već izrasla velika i gusta zbog čega su vojnici odustali od potjere, misleći da je to bilo davno.

Sveta Lucija slovi i kao navjestiteljica boljih vremena, jer su nakon toga dani sve duži. Zbog toga je u narodu zaživjela uzrečica "Sveta Lucija, mrak ubija”.

Kako posijati pšenicu

Prvi korak je pšenicu namočiti u mlakoj vodi i ostaviti preko noći, kako bi nabubrila i kasnije uspješno klijala. Nakon toga, višak vode ocijedite ili pšenicu malo osušite na papirnatom ubrusu.

Potom treba pronaći odgovarajući tanjurić ili posudu (keramičku, porculansku, plastičnu) u koji ćete posijati pšenicu. Najpraktičnije su pliće posude.

1. način:

U posudu stavimo sloj navlažene vate, a na nju pšenicu u sloju debljine do 1 cm (da se zrna prekrivaju u 2-3 sloja). Važno je i zrna sijati "gusto”.

Posudicu sa pšenicom treba držati na toplijem i svijetlom mjestu, i svaki je dan po potrebi vlažiti prskanjem (do 1 žlice vode).

Kad pšenica isklija i lijepo zazeleni, stavite je na nešto hladnije, ali i dalje svijetlo mjesto, i dalje zalijevajte umjereno.

Pripazite da ne pretjerate s vodom, jer bi zrna mogla popljesniviti i izgnjiliti ili mladi listovi požutjeti. Pazite i da mjesto gdje držite pšenicu ne bude previše blizu grijanja, jer bi se pšenica mogla osušiti.

Prvih nekoliko dana, sve dok se ne pojave klice, posudicu možete prekriti prozirnom folijom za čuvanje hrane, kako bi sačuvala vlagu.

Nakon nekoliko dana, pšenica će niknuti i folija vam više nije potrebna.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se